Archiwalna Strona Druga edycja Konkursu Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego 2023 - Urząd Miejski w Tucznie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij

Informacje

Widok na Kościół pw. Wniebowzięcia NMP i Zamek

Dom Architekta SARP Zamek Tuczno

Panorama Tuczna

Panorama Tuczna

Kościół pw. Wniebowzięcia NMP i Zamek

Dom Architekta SARP Zamek Tuczno

Panorama Tuczna

  • Kontakt

    Urząd Miejski w Tucznie
    ul. Wolności 6, 78-640 Tuczno
    tel. 67 259 30 35
    ePUAP: /GminaTuczno/SkrytkaESP

  • Napisz do nas

Druga edycja Konkursu Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego 2023

Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego ogłasza drugą edycję konkursu pn.  „Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego” 2023.

Główne cele konkursu to:
• Popularyzacja dziedzictwa kulinarnego Pomorza Zachodniego oraz regionalnej kuchni opartej  na lokalnych, tradycyjnych i regionalnych produktach żywnościowych.
• Prezentacja dorobku i tradycji kulinarnych Kół Gospodyń Wiejskich
• Aktywizacja środowisk wiejskich w oparciu o lokalne zwyczaje i umiejętności.
• Promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej i regionalnej żywności;
• Identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu;
• Poszukiwanie produktów/potraw, które mogłyby zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Do konkursu może stanąć:
1) Koła Gospodyń Wiejskich z terenu województwa zachodniopomorskiego, posiadające wpis do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich i Koła utworzone na podstawie przepisów ustawy z dnia 9 listopada 2018 roku o kołach gospodyń wiejskich;
2) Stowarzyszenia zarejestrowane na terenie Pomorza Zachodniego;

Konkurs odbywać się będzie w dwóch kategoriach:
1) Kategoria I: do wyboru zupa lub przystawka lub danie główne (jeden element do wyboru)
2) Kategoria II: deser lub wypiek.

Wysokość nagród i wyróżnień dla ekip w 2023 roku:
1) Kategoria I: do wyboru zupa i przystawka lub danie główne:
a) I miejsce – 3 000,00 zł
b) II miejsce – 2 000,00 zł
c) III miejsce – 1 000,00 zł
d) miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł
2) Kategoria II: deser lub wypiek.
a) I miejsce – 3 000,00 zł
b) II miejsce – 2 000,00 zł
c) III miejsce – 1 000,00 zł
d) miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł

Warunkiem udziału w Konkursie jest przesłanie pocztą tradycyjną, poczta email, albo złożenie osobiście w Kancelarii ogólnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego w Szczecinie, prawidłowo wypełnionego formularza zgłoszenia wraz z załącznikami, na adres:
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 40,
70-421 Szczecin

z dopiskiem:
Wydział Rolnictwa i Rybactwa
Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego 2023

Termin przesyłania zgłoszeń upływa w dniu 4 maja 2023 roku (Uwaga!! Decyduj data wpływu do Urzędu).
Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Wydziału Rolnictwa i Rybactwa UMWZ pod nr tel. 91 454 26 87,  91 454 26 85 , e-mail: ajaszczuk@wzp.pl, pmakatun@wzp.pl

https://wrir.wzp.pl/aktualnosci/druga-edycja-konkursu-tradycji-kulinarnych-pomorza-zachodniego-2023

Autor: Agnieszka Muzyka

Metryczka

Metryczka
Wytworzono:2023-04-25 15:25:59przez: Agnieszka Muzyka
Opublikowano:2023-04-25 00:00:00przez:
Podmiot udostępniający: Serwis Internetowy Urzędu Miejskiego w Tucznie
Odwiedziny:153

Rejestr zmian

  • Brak wpisów.

Banery/Logo

Archiwalna Strona